Ankara'daki farklı renkler, farklı kültürler arasında köprü olmayı amaç edinen "Ankara Expat" hakkında konuştuk bu bölümümüzde. Bu köprü vazifesini yerine getirmek için de çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Ankara Expat hakkında daha fazla bilgi edinmek için Direktör Yardımcısı Merve Zeyneb Ilhan ile gerçekleştirdiğimiz soru-cevap podcastimizi dinleyebilirsiniz.
ENTEL ANKARA: Ankara Expat Nedir? Ne zaman ve nasıl kuruldu?
Merve Z. Ilhan: Ankara Expat, Ankara'daki gurbetçiler için bir yer yaratmak ve aynı zamanda şehirdeki yerel halk ile gurbetçiler arasındaki boşluğu doldurmak için çalışan topluluk temelli bir girişimdir. Ankara Expat 2022 yılında Syed Fakhir tarafından kuruldu. Henüz 20 yaşında olan Fakhir, hayatının büyük bir bölümünü Dubai ve komşu ülkelerde gurbetçi olarak geçirdi. Ayrıca sanat, kültür ve eğlenceye özel bir ilgisi vardı. Bu nedenle, bu tür etkinlikler düzenlemek ve aynı zamanda farklılıkları ve farklı geçmişleri kutlamak için Ankara Expat'ı kurdu. Ankara Expat kısa sürede çeşitli alanlarda etkinlikler düzenledi.
ENTEL ANKARA: Ankara Expat’ın Ankara'daki gurbetçiler ve yerel halk arasındaki uçurumu kapatmayı amaçladığını belirtiyorsunuz. Gurbetçiler dediğimizde aklımıza kimler gelmeli?
Merve Z. Ilhan: Gurbetçi, kendi ülkesi dışında ikamet eden bir kişidir ve bu terim genellikle kendi ülkelerine dönmeyi planlayan profesyonel veya vasıflı bir çalışanı ifade eder. Bununla birlikte, emeklileri, sanatçıları ve kendi ülkelerinin dışında yaşamayı seçen diğer kişileri de ifade edebilir.
Ankara Expat'taki topluluğumuza baktığımızda, çeşitli geçmişlerden gelen gurbetçiler mevcut. Bazıları eğitim için, bazıları ise çalışmak için burada bulunuyor. Hepsinin ortak noktası Ankara'yı gerçekten çok sevmeleri. Ya da en azından benim tanıştıklarım öyle.
ENTEL ANKARA: Sizin Ankara Expat içerisindeki göreviniz nedir. Neler yapıyorsunuz bu oluşumda?
Merve Z. Ilhan: Ankara Expat'ta Etkinlik Direktörü Yardımcısı olarak rolüm, etkinlik planlama ve yönetiminin tüm yönlerinde Etkinlik Direktörüne önemli destek sağlamaktır. Bunun içinde mekan seçimi, programların oluşturulması, lojistiğin koordine edilmesi, vizyonumuzla uyumlu etkinlik konseptleri, temaları ve program çizelgeleri oluşturmak da dahil. Ayrıca, sosyal medya platformlarını kullanarak ve ilgi çekici içerikler oluşturarak etkinlik tanıtım ve pazarlama çalışmalarına katkıda bulunuyorum. Etkinlik günü, her şeyin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlıyor ve her etkinlikten sonra, başarının değerlendirilmesine ve gelecekteki iyileştirmeler için geri bildirim toplanmasına yardımcı oluyorum.
ENTEL ANKARA: Ankara’daki bazı büyükelçiliklerle birlikte etkinlikler düzenlediniz. Nelerdi bu etkinlikler? Farklı milletlerden aldığınız geri dönüşler nasıldı?
Merve Z. Ilhan: Etkinliklerimizde farklı büyükelçilikler ve ortaklarla işbirliği yapıyoruz. Bunlardan biri Ka Atolye ile işbirliği içinde başlattığımız Expat Dialogues adlı uzun soluklu yeni serimizdir. Bu söyleşilerde yazarlar, sanatçılar ve müzisyenler gibi çeşitli alanlardan profesyoneller çalışmalarını ve deneyimlerini paylaşıyor.
Bu Expat Dialogue serisinin ilkini Ka Atolye ve Meksika Büyükelçiliği ile işbirliği yaparak Mart 2023'te Expat Dialogue #1 | Artist Talk için "Meksika Mitleri" kitabıyla tanınan değerli yazar Öze Yavuz'un katılımıyla gerçekleştirdik. Katılımcılar, canlı betimlemeler, illüstrasyonlar ve Öze'nin orijinal resimleriyle hayat bulan eski Meksika yaratılış mitlerinde büyüleyici bir yolculuğa çıktılar. Meksika Büyükelçiliği'nin desteğini alan ve büyük beğeni toplayan etkinlik, katılımcılara antik Meksika'nın zengin kültürel mirasını keşfetmeleri için eşsiz bir fırsat sundu. Ekibimiz, Ankara Expat'ın toplum için ilgi çekici ve aydınlatıcı bir deneyim yaratma konusundaki titiz planlamasını ve özverisini sergileyerek etkinliğin başarısında önemli bir rol oynadı.
Çok kısa bir süre önce Haziranda 2023’de Expat Soirée: A French Cinematic Delight'ı düzenledik. Ankara Expat, Fransız Büyükelçiliği çatısı altında Institut Français ile işbirliği yaparak sürükleyici olan 'Délicieux' film gösterimi düzenledi. Expat Soirée olarak bilinen etkinlik, Fransız sinemasının büyüsünü deneyimlemek üzere yabancılar topluluğunu ve film meraklılarını bir araya getirdi. Katılımcılar İngilizce altyazılı büyüleyici filmin tadını çıkararak Fransız kültürünün güzelliğine kendilerini kaptırdı ve anları paylaştı.
ENTEL ANKARA: Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ile birlikte “Expat Film Festivali”ne imza attınız. Ayrıca çeşitli film gösterimleri ve film okuma etkinlikleri düzenliyorsunuz. Sinema, farkı kültürlerin kaynaşmasında nasıl görev yükleniyor sizce? Beyazperdenin etkisini nasıl değerlendirirsiniz?
Merve Z. Ilhan: Evet, dediğiniz gibi Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Cermodern ve Ankara Expat işbirliğiyle Expat Film Festivali 2022'yi düzenledik. Beş gün süren film festivalinde ödüllü Türk filmleri İngilizce altyazılı olarak gösterildi. Etkinlik, tamamen dolu gösterimler ve gösterim başına 700 katılımcıyla oldukça başarılı geçti.
Bahsettiklerimin dışında, Ka Atolye ile işbirliği içinde Wen Chi Ölçel'in Yasujiro Ozu'nun Japon ve dünya sineması üzerindeki etkisi üzerine bir konuşma yaptığı Reading The Cinema, Sinemayı Okumak gibi etkinlikler de düzenledik. Bu etkinlikler, izleyicilerimiz için ilgi çekici tartışmalar ve zenginleştirici deneyimler için platformlar sağlıyor.
Şahsen ben film çalışmaları alanında yüksek lisans yaptım ve sinemanın coğrafi sınırları aşarak insanların birbirleriyle bağlantı kurmalarını ve farklı bakış açılarını görmelerini sağlayan gücüne kesinlikle inanıyorum. Sinema klişeleri kırmaya yardımcı olup, diyaloğu ve empatiyi teşvik edebilir. Ayrıca toplumumuzun üyelerinin sosyal bir etkileşim içinde
olmalarını ve birbirleriyle bağlantı kurmalarını sağlıyor. Bu nedenle farklı büyükelçilikler ve ortaklarla işbirliği yapmaya ve ülkelerin ulusal filmlerini göstermeye gayret ediyoruz.
ENTEL ANKARA: Sadece resmi kurumlarla değil Ankara’daki bağımsız oluşumlarla da ortaklaşa gerçekleştirdiğiniz kültür-sanat faaliyetleri var. Bunlardan da bahseder misiniz? Çabalarınıza karşılık bulabiliyor musunuz?
Merve Z. Ilhan: Daha önce farklı etkinlik türlerini denemiş olsak da, sanat ve kültür etkinlikleri düzenlemede daha tutkulu ve başarılı olduğumuzu fark ettik. The Q'da Melodic Techno veya Hilton'da Halloween Party gibi partiler de düzenledik ancak bunlardan iyi bir yanıt alamadık ve kişisel olarak konuşursak bunları düzenlemekten daha az zevk aldık. Ancak toplumumuzun yeteneklerini ön plana çıkaran ve başarılı olan Caz konserleri ve Community Jam Sessions dediğimiz Topluluk Jam oturumları düzenlemeyi seviyoruz ve ilgi duyuyoruz. Bunun bir örneği de geçtiğimiz ay düzenlediğimiz ve topluluk üyelerimizin yeteneklerini ifade edebilecekleri bir platform sunduğumuz The Expat Jam'dir. Bugüne kadar düzenlediğimiz sanat ve kültürel etkinliklerimizin başarılı olduğunu, topluluk üyelerimiz de dahil çok sayıda katılımcının ilgisini çektiğini fark ettik.
ENTEL ANKARA: "AE Unity Program" ve "Expat Artist Unite" nedir? Türkiyede ne gibi çalışmalar gerçekleştiriliyor bu programlar dahilinde?
Merve Z. Ilhan: AE Unity Programı, gurbetçilerin Türk toplumuna entegre olmalarına yardımcı olan topluluk temelli bir platformdur. Herkes bu programın bir parçası olmak için başvurabilir ve katılmak ücretsizdir. Taleplerini onayladığımızda, üyelerimize etkinlik biletlerimizde ve sadece etkinliklerimizde değil, aynı zamanda Ankara'daki bazı hastane ve kliniklerde indirim almak için kullanabilecekleri bir Community Pass dediğimiz Topluluk Pasosu veriyoruz. Program aynı zamanda yabancılara çeşitli şekillerde yardım etmek ve farklılıkları kutlamakla da ilgileniyor. Sık sık özel etkinlikler düzenliyoruz.
Expat Artist Unite ise AE Unity Programının genişletilmiş bir çerçevesidir. Sanatçı, ressam, heykeltıraş, yazar, fotoğrafçı veya diğer yaratıcı alanlardan gelen gurbetçilerin oluşturduğu bir topluluktur. Ankara Expat kültür ve sanat alanında hızla büyüdüğü için kendi toplumumuzdan sanatçıları desteklemek istedik. Sergiler, atölye çalışmaları düzenliyor ve kendi alanlarında ağ kurabilecekleri ve büyüyebilecekleri bir platform sağlıyoruz. Bu, göçmen sanatçılar arasında işbirliğini ve güçlenmeyi teşvik etmeyi amaçlayan bir girişimdir.
Ne yazık ki AE Unity Programı herhangi bir STK tarafından finanse edilmiyor; bu projeyi ve topluluğu ayakta tutmak için kendi kaynaklarımızı ve zamanımızı kullanıyoruz.
ENTEL ANKARA: Son sözleri size bırakıyoruz. Yaptıklarınıza, yapacaklarınıza, Ankara’ya dair neler söylemek istersiniz?
Merve Z. Ilhan: Kesinlikle kültür ve sanatla ilgili daha fazla etkinliğimiz olacak. Her zaman iş başında yeni işbirlikleri arayışındayız. Bizzat ben de uzun yıllar İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler dahil yurtdışında göçmen olarak bulundum. Dolayısıyla bir yere ait olma ya da benzer düşünen insanlarla tanışma isteğini biliyorum. Bu toplulukla kültürel faaliyetlere katılırken, deneyimlerimizi paylaşırken ve birbirimizi daha iyi anlarken bu hisleri ve aidiyet duygusunu sağlamak istiyoruz. Ankara dahil aslında hepimizin bir sürü ortak noktası var.
Dinleyicilerimize etkinliklerimiz ve topluluğumuz hakkında daha fazla bilgi alabilmeleri için ankara.expat Instgaram sayfamıza davet ediyorum. Ayrıca etkinliklerimize de katılmak isteyenleri aramızda görmekten mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim. Bununla beraber topluluğumuz ve yapacaklarımız hakkında konuşma fırsatı verdiğiniz için ENTELANKARA'ya ve bu sohbeti dinleyen herkese çok teşekkür ediyorum.
Ankara Expat etkinliklerini takip etmek için Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.
Comments